Máme pro vás skvělý tip na domácí bezovou šťávu, která vás v letních měsících skvěle osvěží!
Co budete k výrobě potřebovat?
50 květů bezu černého
1,5 l převařené a zchladlé vody
2 citrony, případně i limetky
20 dkg kyseliny citronové (ke konzervaci)
1 kg cukru + 0,5 l vody pro cukerný roztok
Příprava:
Natrhané bezové květy důkladně propláchnete a zbavíte nečistot. Poté zalijete převařenou vodou, která nesmí být vařící! Necháte macerovat 24 hodin.
Druhý den svaříte cukr s vodou tak, aby vznikl cukerný roztok.
Macerát scedíte (nejlépe přes plátýnko), přidáte šťávu z citronu, případně z limetky a kyselinu citrónovou.
Posledním krokem je smíchání cukerného roztoku s výluhem z bezu.
Vše nalijete do sklenic, otočíte dnem vzhůru a po zchladnutí doporučujeme skladovat v chladnu a temnu!
TIP!
Pro ještě dokonalejší chuť smíchejte bezovou šťávu s minerálkou, přidejte citron, limetku, mátu (nejlépe mochitovou = mentha species "Mojito") a vše dejte chladit. Poměr ingrediencí záleží na chuti každého!